JELINEK, ELFRIEDE

JELINEK, ELFRIEDE

NOBEL-DÍJ 2004-ben

(1946—, Mürzzuschlag)

Tanulmányait a bécsi Notre-Dame-de-Sion-ban, az apácáknál kezdte, ahol klasszikus balettel és franciával foglalkozik. Anyja ösztönzésre hegedülni, orgonázni és zongorázni tanult. Tizenhat éves korában beiratkozik a bécsi Konzervatóriumba. Három évvel később abbéli kétségbeesésében, hogy anyja reményeit nem váltja be, depresszióba esett.

„A régi monarchia multikultrális képére jellemző családból származom: apám zsidó származású cseh vegyész volt, imádta a vitát, az érvelést, hogy írni kezdtem, legalábbis részben neki köszönhető. Ő mutatott rá, milyen élvezet jelent a nyelvvel bánni. Anyám román és német eredetű. Gyerekkoromat Bécsben töltöttem, ahol zongorázni, orgonálni, hegedülni tanultam, és zenét szerezni. Orgonából diplomát is kaptam… Az egyetemen művészet- és színháztörténetet tanultam, de ezeket a tanulmányokat nem szentesítik vizsgák. Nagyon korán kezdtem verselni, eleinte a legnagyobb avantgárd folyóirat, a Protokolle közölte írásaimat”
(E. Jelinek nyilatkozata, 1993.)

Apja együttműködik a nemzeti szocialistákkal, 1968-ban elborult elmével hal meg egy pszichiátriai klinikán, Jelineket a szigorú anya szándéka elleni lázadás fordítja az irodalom felé. Első regénye 1970-ben jelenik meg. Első nemzetközi sikere az 1983-as A zongoratanárnő, amelyet 2001-ben filmesít meg Michael Haneke, Isabelle Huppert-rel és Annie Girardot-val a főszerepben (és Cannes-ban nagydíjat kap). Az 1990-es Lust c. regényt több mint 150 000 példányban adják el Németországban.
Több színdarabot írt, franciából fordít is színműveket.

Díjai:
Heinrich Böll (1989)
Georg Büchner-díj (1998)
Düsseldorf városának Heinrich Heine-díja (2002)
Nobel-díj (2004)

Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
A zongoratanárnő
Egy sportdarab
Kis csukák
Kéj

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?