JELINEK, ELFRIEDE

JELINEK, ELFRIEDE

NOBEL-DÍJ 2004-ben

(1946—, Mürzzuschlag)

Tanulmányait a bécsi Notre-Dame-de-Sion-ban, az apácáknál kezdte, ahol klasszikus balettel és franciával foglalkozik. Anyja ösztönzésre hegedülni, orgonázni és zongorázni tanult. Tizenhat éves korában beiratkozik a bécsi Konzervatóriumba. Három évvel később abbéli kétségbeesésében, hogy anyja reményeit nem váltja be, depresszióba esett.

„A régi monarchia multikultrális képére jellemző családból származom: apám zsidó származású cseh vegyész volt, imádta a vitát, az érvelést, hogy írni kezdtem, legalábbis részben neki köszönhető. Ő mutatott rá, milyen élvezet jelent a nyelvvel bánni. Anyám román és német eredetű. Gyerekkoromat Bécsben töltöttem, ahol zongorázni, orgonálni, hegedülni tanultam, és zenét szerezni. Orgonából diplomát is kaptam… Az egyetemen művészet- és színháztörténetet tanultam, de ezeket a tanulmányokat nem szentesítik vizsgák. Nagyon korán kezdtem verselni, eleinte a legnagyobb avantgárd folyóirat, a Protokolle közölte írásaimat”
(E. Jelinek nyilatkozata, 1993.)

Apja együttműködik a nemzeti szocialistákkal, 1968-ban elborult elmével hal meg egy pszichiátriai klinikán, Jelineket a szigorú anya szándéka elleni lázadás fordítja az irodalom felé. Első regénye 1970-ben jelenik meg. Első nemzetközi sikere az 1983-as A zongoratanárnő, amelyet 2001-ben filmesít meg Michael Haneke, Isabelle Huppert-rel és Annie Girardot-val a főszerepben (és Cannes-ban nagydíjat kap). Az 1990-es Lust c. regényt több mint 150 000 példányban adják el Németországban.
Több színdarabot írt, franciából fordít is színműveket.

Díjai:
Heinrich Böll (1989)
Georg Büchner-díj (1998)
Düsseldorf városának Heinrich Heine-díja (2002)
Nobel-díj (2004)

Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
A zongoratanárnő
Egy sportdarab
Kis csukák
Kéj