KERTÉSZ ÁKOS

KERTÉSZ ÁKOS

1932-ben, a Nagy Gazdasági Válság közepén születtem. Gyerekkorom eseménytelenül telt el: túléltem a második világháborút.

1950-ben érettségiztem Budapesten, s mivel polgári származásom miatt nem vettek föl az egyetemre, tizenkét évig autókarosszéria lakatos voltam. 1958-ban jelent meg az első novellám, ennek köszönhetően kerültem minisztériumi ösztöndíjjal az egyetem bölcsészettudományi karára, nappali tagozatra, már harminc évesen.

Egyetemi diplomával a MAFILM-nál, vagyis a filmgyárban helyezkedtem el mint dramaturg, forgatókönyv- és dialógusíró, innen mentem nyugdíjba 60 évesen, de azóta is dolgozom a filmszakmában. Saját regényeimből és idegen irodalmi anyagból, rendezői ötletből stb. számtalan forgatókönyvet és tévéjátékot írtam.

1994–97: Az Élet és Irodalom szerkesztője és főmunkatársa voltam.
Drámaírói és hangjáték-írói munkásságom is jelentős. Özvegyek című darabomat, például, több mint harminc színházban játszották német nyelvterületen, és szinte egész Közép-Európában; még Örményországba is eljutott. Jelenleg is színpadon van Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és természetesen Németországban. Újabb, átdolgozott változatának bemutatója a 2004/2005-ös évadban várható Budapesten.
Első novelláskötetem 1962-ben, első regényem, a Sikátor, 1964-ben jelent meg.

A Makra című regényemet, amely 1971-ben jelent meg először, tizenegy nyelvre fordították le (többek között japánra is) és nagyjából egymillió kétszázezer kötete fogyott el világszerte. Magyarországon is, német nyelvterületen is 250-250 ezer példányban adták ki, itthon hét, Németországban (akkor még Kelet- és Nyugat-Németországban is), összesen öt kiadásban.

A Családi ház manzárddal cseh fordítása 2003-ban jelent meg. A tisztesség ára franciául 2004-ben jelenik meg a Salon du Livre alkalmából.

Ars poétikám egyszerű: tilos az olvasót untatni, tilos az olvasónak hazudni. Ezen alapulnak filmjeim, színdarabjaim is. Hiszem, hogy a valóságot akkor is meg kell mutatni, ha ijesztő, mert az igazság mindig fölemel, megtisztít. Persze komédiázni, azt szabad!
Mindig megpróbáltam hiteles választ adni a kor kérdéseire, és csak akkor beszélni a magam fájdalmáról, ha ugyanaz a többi embernek is fájt.
Jelenleg új regényemen dolgozom, mellyel korábbi két művem, A gyűlölet ára és A tisztesség ára egészül ki trilógiává.

(Kertész Ákos)
Díjak, kitüntetések

– SZOT-díj (1966)
– József Attila-díj (1972, 1984, 1992)
– A Szépirodalmi Könyvkiadó Nívódíja (1981)
– Az Év Könyve Jutalom (1990)
– A Művészeti Alap Irodalmi Díja (1991)
– A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1992)
– Arany János-díj (1999)
– Hazám-díj (2002)
– Táncsics Alapítvány Életmű Díja
– Kossuth-díj (2008)

Bibliográfia

Fotók
Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
A Nap utcai fiúk
A tisztesség ára
Brúnó, Borcsa, Benjámin…
Még a kapanyél is elsülhet
Prófétát a lelátókra!