ZILAHY PÉTER

ZILAHY PÉTER

Zilahy Péter 1970-ben született Budapesten. Az ELTE bölcsészkarán végzett filozófia, anglisztika és kulturális antropológia szakokon. Rövid ideig egyetemi oktató, majd 1997 és 1999 között a LINK Budapest kétnyelvű irodalmi Internet folyóirat szerkesztője. 1998-tól a Világirodalmi Sorozat szerkesztője a Jaknál majd a Gondolat Kiadónál.

Több hazai és külföldi díjat kapott, köztük a Német Külügyminisztérium Állami Ösztöndíját és az Év Könyve díját Ukrajnában.

2001-ben a New York University vendégtanára. 1993-ban a Pesti Szalonnál jelent meg Lepel alatt ugrásra kész szobor című verseskönyve.

Verseinek többnyelvű fordításai a LiteraturWERKstatt honlapján olvashatók.

1998-ban jelent meg Az utolsó ablakzsiráf című képes szótárregénye az Ab Ovo kiadónál. Az utolsó ablakzsiráfot 14 nyelvre fordították le. A könyvből készült hangjáték elnyerte a Rádió hangjátékpályázatának első díját.

2001-ben a Saarländische Rundfunk és a DeutschlandRadio kooprodukcióban német nyelvű hangjátékot készített belőle.
1999 és 2001 között négynyelvű Multimédia CD-ROM készült a könyvből a C3 Kulturális és Kommunikációs Központban. 2002-ben Az utolsó ablakzsiráf anyagából összművészeti interaktív kiállítást rendeztek a budapesti Ludwig Múzeumban.

2003-ban a németországi Akademie Schloss Solitude rendezett kiállítást Zilahy munkáiból. Erre az alkalomra jelent meg legújabb könyve Drei címmel.
Saját honlap
Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
Az utolsó ablakzsiráf
Három plusz 1