Dr. Kiss Péter: Magyar zsidó orvosok

Kiss Peter - Zsido orvosok borito_RGB72dpi

Dr. Kiss Péter •

Magyar Zsidó Orvosok •

Életrajzok gyűjteménye  •
Szerkesztő: Kötél Emőke  •
Borító: Török Szonja•
puha kötés •
212 oldal •
ISBN: 978-615-5353-95-6 •
2016 •

Dr. Kiss Péter (1928. március 13 – 2007. július 14) orvos, gyermekgyógyász Budapesten született zsidó polgári családban. Tizenhat évesen Németországba deportálták, Bergen-Belsenben szabadult, szülei azonban nem élték túl a Holocaustot.

1947–1953 között a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte tanulmányait. Medikus korában, és utána is a Vegytani és Biokémiai Intézetben dolgozott, 1956-ban laboratóriumi szakvizsgát tett, majd Budapesten kezdett gyermekgyógyászként dolgozni. Munkahelyei: Schöpf-Merei Kórház, Heim Pál Gyermekkórház, Árpád Kórház, majd 1972–1993-ig Apáthy István Gyermekkórház.

Gyermekorvosi tevékenysége mellett kiterjedt tudományos munkásságot folytatott és szakvizsgát tett humángenetikából. Százötvennél is több tudományos közleménye jelent meg. 1986-ban védte meg kandidátusi értekezését Dysmorphia és kariotipus címmel. Több könyvfejezet szerzője és társszerzője ebben a témakörben. Érdeklődésének középpontjában a veleszületett fejlődési rendellenességek és az értelmi fogyatékosság kóreredeti vizsgálata, azon belül a szindromatológia állt. Ezzel foglalkozik az általa szerkesztett és részben általa írt Szindróma atlasz. A nagy érdeklődést kiváltott könyv 2000-ben jelent meg.

1978–1986-ig a Magyar Pediáter című gyermekgyógyászati folyóirat szerkesztője, majd 1992-ig főszerkesztője, 1992-2005-ig a Pediáter című lap főszerkesztője volt. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagja és titkára volt. Hasonló szerepet töltött be a Magyar Humángenetikai Társaságban is. 1976-ban és 1982-ben Bókay János emlékéremmel jutalmazták. Nyugdíjazása után 2003-ig a Magyar Akkreditációs Bizottság egészségügyi felsőoktatás referense és a Schöpf-Merei kórház Genetikai Osztályának megbízott vezetője volt.


Dr. Kiss Péter gyermekgyógyász főorvos hosszú és eredményes gyógyító tevékenysége mellett számos tudományos közleményt, könyvet írt és szerkesztett. Aktív gyógyító tevékenysége befejeztével kezdett azzal a gondolattal foglalkozni, hogy emléket állítson az elmúlt két évszázad magyar zsidó orvosainak. Azoknak az orvosoknak, akiknek kiemelkedő szerepük volt – a gyógyítás mellett – a magyar tudományos medicinában is.

2005-ben került Kiss Péter kezébe Gergely András Jeles magyar zsidó orvosok lexikona című munkája. A könyv áttanulmányozása után úgy látta, hogy ez a nagyszerű összeállítás hibákat tartalmaz és hiányos is, számos orvos kimaradt belőle. Óriási lelkesedéssel kezdte összeszedni a hiányzó adatokat: levelezett anyakönyvi hivatalokkal, temetőkkel, könyvtárakkal, levéltárakkal. Ebben a munkában vállvetve dolgozott dr. Emed Alexander izraeli orvossal. A könyvet – az eredeti tervek szerint – Raj Tamás közreműködésével a Makkabi Kiadó adta volna ki.

Az Ab Ovo kiadó most dr. Kovács Judit gyermekgyógyász, Kiss Péter felesége segítségével jelenteti meg ezt az életrajz-gyűjteményt.