VITKOLCZI ILDIKÓ

VITKOLCZI ILDIKÓ

Önmagamról

Vitkolczi Ildikó vagyok, és mivel Miskolcról származom és ott is élek, sokszor szokták „Miskolci” Ildikónak „téveszteni” a nevemet. Ez nekem hol fura, hol megtisztelő, hol meg egyszerűen csak idegesítő.

Gyerekkorom óta számtalan dolog érdekelt, , hogy mi leszek, ha nagy leszek, így sok mindent kipróbáltam, és bár általános iskolás koromban bohóc akartam lenni, az végül is nem lettem, helyette írással, fordítással, üveg – illetve akvarellfestéssel, kis némettanítással és olykor tolmácsolással töltöm az időmet.
Írással is gyerekkorom óta foglalkozom, az első lejegyzett történetem, egy télapós mese kb. 10 éves koromból származik. Ezt az iskolában elő is adtuk a nálunk kisebb gyerekeknek, és az előadás nagy sikert aratott, talán főképp azért, mert a mese mellé a gyerekek csokit is kaptak.
Az első irodalmi pályázat, amin részt vettem, 1987-ben volt, 14 éves koromban, ezt a Pannónia Filmstúdió hirdette meg, és itt a legjobb száz közé bejutott „íróként” ünnepelhettem magam.
Amint már említettem, gyerekkorom óta találok ki történeteket, ezek előbb rövid mesék voltak, később ifjúsági regények – ezekkel 1993-ban a Miskolci Tavaszi Diáknapokon, és 2006-ban az egri főiskolásoknak szervezett irodalmi pályázaton nyertem díjakat -, majd következtek a katasztrofális krimik és fantasztikus regények. A magyar szakos szakdolgozatom is inkább irodalmi műre emlékeztetett: a miskolci iskoladrámákról, a színjátszásról és az első kőszínház felépüléséről szólt. Így talán nem meglepő, hogy 2003-ban drámám is született a miskolci színjátszásról, amivel a miskolci Nemzeti Színház drámapályázatán harmadik díjat nyertem.

2006 decemberében jelent meg a Nők Lapja Cafe és a Révai Digitális Kiadó támogatásával ifjúsági regényem, Chorum Sieram (varázslatos repülés dobbantással) címmel, amely a szakmai zsűri és az olvasók szavazatai alapján az Év Könyve lett.
2009 februárjától több novellapályázaton vettem részt, ezeken elértem egy 1. és egy 2. helyezést, kaptam egy különdíjat, és az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Élni jó! címmel egy novelláskötet, amelyben szerepel egy novellám. Részt vettem a Pozsonyi Pagony pályázatán is, ahol az egyik illusztrációmat kiállították a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2010 karácsonyára jelent meg a Walter, a falra festett sárkány c. gyerekkönyvem, a Noran Kiadó gondozásában, a MASZRE támogatásával. A könyvet a Csodaceruza beválasztotta a 100 jó könyv a Csodaceruza ajánlásával nevű válogatásba; Miskolcon, a szülővárosomban pedig bekerült a Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő, Könyvbúvár 2011. elnevezésű programjába, melynek keretében író-olvasó találkozókon ismerhették meg a gyerekek a könyvet, majd részt vehettek az iskolák számára szervezett vetélkedőn, ahol a Walter is az elolvasandó könyvek között szerepelt.
2014-ben, nagy örömömre, a miskolci Csodamalom Bábszínházban bábdarab készül a könyvből, Walter, a falra föstött sárkány címmel.

2012 őszén „találtunk egymásra” Bleyer Andrással, aki fantáziát látott a gyerekeknek írt és festett történeteimben, így, a közös munka eredményeként 2013-ban megjelenhetett az Ab Ovo gondozásában két gyerekkönyvem és egy színezőkönyv is:
Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Palkó, Zsófi és a náthajaj
Palkó, Zsófi és a színes ceruzák.

És mivel az írással nem tudok leállni, még legalább 4-5 megkezdett történet vár befejezésre a számítógépem szövegszerkesztő programjában és a fejemben.

Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
Chorum sieram
Palkó, Zsófi meg a világ dolgai
Palkó, Zsófi és a náthajaj
Palkó, Zsófi és a színes ceruzák
Palkó, Zsófi és a szörnyű szerda