VÁMOS MIKLÓS

VÁMOS MIKLÓS

Budapesten született 1950. január 29-én.
Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanult (1970–75) s szerzett diplomát. Az Objektív Filmstúdió dramaturgja (1975–92). Az Ab Ovo Kiadó egyik alapítója, s vezetője (1992–1995). Az International Buda Stage művészeti vezetője (1997–2003). Műsorokat vezetett (l995–2003) a Magyar Televízióban. Fulbright-ösztöndíjasként és vendégprofesszorként két évet töltött az USA-ban, ahol több egyetem film- és színművészeti karán tanított (Yale School of Drama, City University of N.Y. stb.)

Magyar Pen Club, a MÚOSZ és a Szépírók Céhe tagja.
Több könyve (elsősorban a Borgisz és a Zenga zének) megjelent Csehországban, Lengyelországban, Norvégiában, Dániában, Finnországban.
Novelláskötetét a tekintélyes l’Harmattan adta ki Franciaországban (La Neige Chinoise, 2003). 2004 augusztusában a btb Verlag (Random House) megjelentette az Apák könyvét (Buch der Väter).
Novellák tucatjait közölték rangos külföldi lapok, Németországban, Franciaországban, Skandináviában, a volt szocialista országokban, s 1986-tól főleg az Egyesült Államokban (The New York Times, The Nation, The Harpers Magazine, The Atlantic Monthly and The New Haven Register).

A szerző honlapja
2006 januárjában az Apák könyvét Olaszországban az Einandi Kiadó jelentette meg Il Libro dei Padri címmel.

01   02

Franciaországban Joelle Dufeuilly fordításában a DeNoël Kiadónál (Gallimard-csoport), Hollandiában a Kontak Kiadónál, Spanyolországban a Lumen Kiadónál (Mondadori-csoport) jelenik meg a közeljövőben.

Az Apák könyve Angliában és Kanadában a Little Brown Kiadónál (Time Warner Book Group) The Book of Fathers címmel 2006 július 6-án jelent meg. A könyv megvásárolható az Október 6. utca 11. szám alatti Bestsellers könyvesboltban.

03  04

A nagy sikerre való tekintettel a btb Verlag (Random House) a 2006. évi Frankfurti Könyvvásárra megjelentette az Anya csak egy van című regény német (Vom Lieben und Hassen) és az Apák könyve (Buch der Väter) paperback kiadását is.

Az Apák könyve megjelent szerbül a belgrádi Laguna Kiadónál,

05

Szélesség:170Magasság:265

és hamarosan litvánul kiadja az Alma littera könyvkiadó.

http://nol.hu/cikk/494693/

Bibliográfia
Saját honlap
Kapcsolódó linkek:
Ab Ovo Kiadónál megjelent művei:
135 lehetetlen történet
A New York—Budapest metró
Anya csak egy van
Apák könyve
bár
Dr. Orángutay Tivadar
HOGY VOLT
HOGY VOLT – Hangoskönyv
Márkez meg én
Sánta kutya
Öt Kis Regény
Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?)
Zenga zének