Saly Noémi: Hatszáz tojás, egy se görbe • Molnár Julia szakátskönyve 1854

Saly Noémi 

Hatszáz tojás, egy se görbe • Molnár Julia szakátskönyve 1854 •

Magyar történelem, Művelődéstörténet •
Szerkesztő: Pataki Judit, Vörös Kata •
Borító: Vass Ákosné Török Szonja •
Kötés: kartonált, ragasztott •
Terjedelem: 199 oldal •
ISBN: 978-615-5640-45-2 
2020 •

Gasztronómiánk történetének sötét foltja éppen az az időszak, amikor az úgynevezett „magyar konyha” kialakult. A 19. század első kétharmadában kinyomta- tott szakácskönyvek németből fordított, lopott holmik. Ezért érdemes előkotorni a múzeumi kézirattárak, családi konyhafiókok mélyéről a kéziratos recept- gyűjteményeket. Egy ilyet tart a kezében az olvasó.
Jómódú, nyugat-dunántúli háziasszony fazekaiba és tepsijeibe szimatolhatunk be az 1820–1850-es évek- ben. Még nem gázolunk szügyig paprikás zsírban, helyette – nyilván osztrák hatásra – húslevesben és tejfölben lehet lubickolni, de már vígan barnállik a rántás, és a ránk zúduló tojásmennyiség láttán nem dicsérhetjük eléggé a tyúkok serénységét. Hogy ez nem „magyar konyha”? De igen. Akkor és ott ilyen volt. (Annyit mondhatok: soha rosszabbat.)
Ebből a könyvből nem lehet úgy főzni, mint egy mai szakácskönyvből vagy oktatóvideóból. Ihletforrás- nak viszont nagyon jó, nyelvi és művelődéstörténeti kalandként pedig, remélem, érdekes és mulatságos.

 

Megrendelem a Bookline-on