Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB: BAKONYBÉLSZÍN – Ünnepi receptek a monostori konyháról
Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB •
BAKONYBÉLSZÍN – Ünnepi receptek a monostori konyháról
Monostorkosságok 1. •
Szent Mauríciusz Monostor – Ab Ovo Kiadó •
kultúrtörténet, szakácskönyv •
Szerkesztő: Saly Noémi •
Fotók: Baric Imre •
Tipográfia: Rácz Julianna •
ISBN 978-615-5640-60-5 •
Terjedelem: 192 oldal •
80 színes képpel •
Kötés: kartonált, ragasztott •
2022 •
A könyv a Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában jelent meg.
Miközben Európában a közelmúltban is sorra jelentek meg olyan szakácskönyvek, amelyek egy vagy több francia, olasz, német szerzetesrend receptjeivel, étkezési szokásaival ismertetik meg az olvasót, magyarul ilyen még nemigen született. Illetve egy mégis: az 1680‒1690-es évek fordulóján a csíksomlyói ferenceseké, de azt Misztótfalusi Kis Miklós a nyomtatott kiadásban már nem a „becsülletes egyházi rendek”, hanem a „becsülletes közrendek” figyelmébe ajánlotta, így ért meg a 19. század elejéig tizennyolc kiadást ‒ verhetetlenül népszerűnek bizonyult.
Reméljük, ez a kis könyv és készülő folytatása is az lesz. Hiszen a nyugati kereszténység legrégebbi szerzetesrendje, a bencések kis híján 1500 éves hagyományokra támaszkodva élik az életüket, imádkoznak, dolgoznak ‒ és főznek. Volt idő kitalálni, hogyan kell.
De nem, kedves olvasó, ne keress itt középkori ínyencségeket. Azoknak az ételeknek a receptjeit kapod kézbe, amelyeket a monostorban ma főz Borika és János testvér. Ha jeles alkalmakon tálalják is őket, olyan egyszerűek, hogy bárki nyugodtan próbálkozhat az elkészítésükkel. Az ünnepek fényét itt nem a drága hozzávalók, hanem az ételre adott áldás, Isten adományainak hálás megbecsülése és a belőlük közösségben részesülők egymás iránti szeretete adja.
Legyen része ebből mindenkinek.
Saly Noémi
A könyv megjelenését az NKA támogatta.