Juan Gabriel Vásquez: Emberi romok

Juan Gabriel Vásquez 

Emberi romok •

Regény •
Fordító: Szőnyi Ferenc
Szerkesztő: Császár László, Pataki Judit •
Borító: Vass Ákosné Török Szonja •
Kötés: Puhatáblás, ragasztókötött •
Terjedelem: 436 oldal •
ISBN: 978-615-5640-33-9 •
2019 •

Az Emberi romok Juan Gabriel Vásquez lenyűgöző, izgalmas beszámolója: a politikai gyilkosságok, az összeesküvéselméletek és az ezekkel kapcsolatos rögeszmék magával ragadó története.
A regény megkérdőjelezi, hogy a hivatalosan elfogadott történelem valaha is több lehet-e a győztesek propagandájánál. Kolumbia történelmének két meghatározó politikai gyilkosságát vizsgálja, miközben tökéletes látleletet nyújt az összeesküvéselméletek működéséről és az azokban hívők lelki mechanizmusairól.
1914 októberében Bogotában két ácsmester halálos csapást mért Rafael Uribe Uribe tábornokra, aki a liberális párt vezetője, négy polgárháború veteránja volt. (Róla mintázta Gabriel García Márquez a Száz év magányban Aureliano Buendía alakját.)
1948. április 9-én egy munkanélküli kőműves, Juan Roa Sierra lelőtte Jorge Eliécer Gaitán liberális elnökjelöltet; a gyilkost a tömeg a helyszínen felkoncolta, mielőtt motívumait kiderítették, vagy társait – ha léteztek – felfedezték volna. Gaitán meggyilkolása Kolumbiában véres polgárháborút indított el a katolikus jobboldal és a liberális baloldal között, amely háromszázezer áldozatot követelt.
Vásquez a történelemben és az emberi lélekben végzett nyomozásában, mesterien szőtt történelmi thrillerében összefonja a két politikai gyilkosságot, és megvizsgálja a világszerte napjainkig ható erőket, a mögöttük lévő pusztító politikai machinációkat, a határtalan erőszakot, hazugságot, elhallgatást, csúsztatást, amelyekkel a politikusok, népvezérek, véleményirányítók (több-kevesebb sikerrel) akarják palástolni, vagy akár mindörökké homályban tartani az igazságot.

“Elsöprő és mágikus regény!” – The Washington Post
“Rafináltan építkező történelmi thriller.” – The Guardian
“Az elmúlt évek igazán kiemelkedő regénye.” – Mario Vargas Llosa
“Vásquez a 21. században újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat.” – Jonathan Franzen
“Rendkívül kifinomult, pergő ritmusú politikai thriller, nagyszerű olvasmány!” – Alan Furst

Az Informátorok, a Becsapódás és A hírnév szerzőjének ez a negyedik könyve, amelyet az Ab Ovo kiadó magyar nyelven megjelentet.

 

Megrendelem a Bookline-on