Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB: BAKONYBÉLES – Böjti receptek a monostori konyháról
Nagy Ferenc Károlyné – Toókos János OSB •
BAKONYBÉLES – Böjti receptek a monostori konyháról
Monostorkosságok 2. •
Szent Mauríciusz Monostor – Ab Ovo Kiadó •
kultúrtörténet, szakácskönyv •
Szerkesztő: Saly Noémi •
ISBN 978-615-5640-61-2 •
Terjedelem: 192 oldal •
70 színes fotóval •
Kötés: puhakötés, nagy fülekkel •
2023 •
Míg Nagy Ferenc Károlyné ‒ Toókos János OSB BAKONYBÉLSZÍN című könyvében a bakonybéli monostor ünnepi ételeiből kínáltunk válogatást, ebben a kötetben a böjtös fogások sorakoznak. Perjelünk bevezetőjéből kiderül: a szerzetesi böjt lényege nem a koplalás. Ételeink ilyenkor is táplálóak és jóízűek, csak éppen nem akármit eszünk, vagy nem annyit, mint máskor.
Szerzetesi szakácskönyveket Magyarországon lámpással keresve se nagyon találunk: a csíksomlyói ferencesek 1690-es években keletkezett, s utóbb a protestáns nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt elhíresült receptgyűjteményén kívül csak a csornai premontreiek adtak ki egyet a közelmúltban. Pedig a monostorok, rendházak konyháin most is érdemes bekukkantani a fedők alá: másfél ezer éves szabályok irányítják a szakácsokat – itt, Bakonybélben Borikát és János testvért –, akik mai alapanyagokból, mai eszközökkel, mai embereknek főznek.
Hogy milyen szabályok? Könyvünk olvasói ezekkel is megismerkedhetnek. Melyik időszakban, milyen jeles napokon böjtölünk, hogyan lehet összeegyeztetni a böjtöt az ünnepnapokkal, mit egyen az ember, ha egyszerre kell fát vágni vagy havat lapátolni és megtartani a fogadalmat…
Ételeink takarékosak és egyszerűek, bárki elkészítheti őket. A legolcsóbb, leghétköznapibb hozzávaló is Isten ajándéka, s a keveset is többnek érezzük, ha a közös asztalnál, szeretetben mondunk érte a tányér fölött áldást és köszönetet.
Legyen része ebből mindenkinek.
A könyv megjelenését az NKA támogatta.